donderdag 28 januari 2016

Oudendijk Oils presenteert versie 2.0

Oudendijkers geïnformeerd over bouwplannen
Oudendijk Oils 2.0 is een hypermoderne versie van de huidige fabriek aan de Dorpsweg te Oudendijk. De verwerking van oliehoudende producten zoals pinda’s, veevoer en granen gebeurt straks volledig overdekt. Transport verloopt uitsluitend via kettingen door buizen. Geruisloos. Dit alles in splinternieuwe bedrijfshallen.

Bij La Mère Anne te Oudendijk presenteerde de bedrijfstop afgelopen week de nieuwbouwplannen. Het nieuwe concept herbergt dezelfde werkzaamheden maar dan beter geautomatiseerd en veel veiliger, luidde de boodschap.
Onder stikstof
Dat is ook noodzakelijk sinds de grote brand in augustus 2015. Toen vatte een partij van zeshonderd ton pindavliesje vlam en de omgeving was in rep en roer. Buurtbewoners vrezen met warm weer een herhaling van dit scenario.

Dat zal niet meer gebeuren, belooft directeur Alexander Karssemeijer. ,,Er kan geen brand meer ontstaan als gevolg van broei omdat we automatische detectiesystemen installeren. Zodra de temperatuur te hoog oploopt, treedt het alarm in werking en wordt alles direct onder stikstof gelegd.’’ Ook transportstromen op het bedrijventerrein nabij de ringvaart veranderen ingrijpend. Zodra vrachtwagens arriveren, gaan ze naar binnen en kieperen lading in de loods. Dus geen onafgedekte restanten meer buiten en ook geen overlast meer van spreeuwen en meeuwen die er met duizenden tegelijk komen eten. ,,Is de verleiding niet groot om toch spul buiten de silo te gooien als de aanvoer even groter is?’’, vroeg veehouder Verdegaal zich kritisch af. Ook die fout zal Oudendijk Oils niet meer maken, bezwoer Karssemeijer. ,,We hebben voldoende opslagcapaciteit alles binnen te houden.’’

Verplaatsing van het bedrijf naar Agriport is niet aan de orde. Dat zou minstens vijftien miljoen euro kosten en dat is volgens de directie niet te betalen. Oudendijk Oils dat tien personeelsleden in dienst heeft, is gehuisvest in een oude melkfabriek. Jaren geleden stonden de panden zelfs te koop en gingen er stemmen op hier een woningbouwlocatie van te maken maar de gemeente Koggenland had er volgens Karssemeijer geen oren naar. Uitkopen om plaats te maken voor woningen is voor Koggenland geen optie. Bovendien moeten dan ook veehouders wijken. ,,Die woningen vallen binnen mijn stankcirkel dus moeten ze mij ook uitkopen’’, waarschuwde een aanwezige boer.

Ook burgemeester Rob Poshumus was bij de presentatie aanwezig, net als wethouder Koos Knijn. Uiteindelijk zal het college (met instemming van de raad) goedkeuring moeten verlenen voor de plannen die binnenkort worden ingediend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten